Wednesday, September 3, 2008

Pas på vores dejlige sommerfugle



Almindelig Blåfugl


Dagpåfugleøje


Dukatsommerfugl


Tidselsommerfugl


Nældens Takvinge, vores nationalsommerfugl


Storplettet perlemorsommerfugl, Hammer Bakker

Rødlisten over kritisk truede danske dagsommerfugle bliver måske udvidet i de kommende år af flere årsager. De danske dagsommerfugle er især truede, fordi deres levesteder forsvinder. Det gælder især de dagsommerfugle, som lever på tørre, sandede overdrev og på fugtige, blomsterrige enge. Hvis sådanne lokaliteter får lov til at gro til med buske og træer, er de ikke længere egnede som levesteder for sommerfuglene.

Men der findes andre risikomomenter nu, og de har noget med penge at gøre. De høje kornpriser betyder at incitamentet til at oppløje brakarealer er større end tidligere. Den midlertidige fjernelse af EU's krav om braklægning i 2008 har fået danske landmænd til at pløje hver anden af deres brakmarker op, og oppløjningen af brakarealerne fortsætter uden mindste hensyn til naturen. Ca. halvdelen af de arealer der tidligere var udlagt til brakmarker er allerede pløjet op. Hermed belastes vandmiljø og klima langt mere end forudsagt. Tidligere var det obligatorisk at tage nogle landbrugsarealer ud af funktion. Den ordning er blevet fjernet for høståret 2008, og al braklægning med tilskud finder nu sted frivilligt.

For naturen og den biologiske mangfoldighed har brakmarker en række positive og negative effekter, dog overvejende positive. Brakarealer der støder op til beskyttede naturtyper og småbiotoper øger disse naturtypers og biotopers beskyttelse.

Den omfattende reduktion af vore brakmarker betyder ikke blot en forværring for de danske ynglefugle, der er tilknyttet til landbruget, men også for vore dagsommerfugle - og for vores flora og fauna i det hele taget.

tekst og foto grethe bachmann

No comments: