Wednesday, September 3, 2008

Hannenove Skov, Falster


Kejserkåbe/Silver-Washed Fritillary/ Argynnis paphia

Kejserkåbe er ret almindelig på Lolland-Falster, Møns Klint, Sydsjælland og Bornholm, men gik gennem 1970'erne og 1980'erne voldsomt tilbage i Jylland på Fyn, Vest- og Nordsjælland. I
Jylland findes den blandt andet i Bjerre Skov (se foto fra Bjerre Skov i artikel nedenunder) ved Horsens samt i Himmerland.

Beskyttelse af arten: Den kræver mange små og ugødskede lysninger. Den trives godt i skove med ekstensiv udnyttelse, f.eks. i stævningsskove, hvor der er mange lysninger i forskellige tilvoksningsstadier.

Kejserkåbes levested er skovbryn og skovlysninger, ofte i ganske små lysninger eller åben skov. Dens flyvetid er først i juli til sidst i august. Larvens foderplanter er forskellige violarter (Viola).


Det Hvide C/Comma/Polygonia c-album

Det Hvide C er som regel sjælden, men i perioder hyppigere. Hyppigheden påvirkes formentlig af tilflyvere fra Sverige hvor arten er almindelig.

Dens levested er skovlysninger, skovbryn, krat, parker og haver med brændenælder, humle eller elm. Flyvetid er sidst i juni til sidst i september og efter overvintring fra marts til juni. Larvens foderplanter er nælde (Urtica), humle (Humulus) og elm (Ulmus)


Hvid Admiral/White Admiral/Limenitis camilla

Hvid Admiral er temmelig sjælden, men lokalt og i visse år optræder den i stort antal. Den er talrigst i Nordsjælland, Lolland-Falster, Bornholm og Møn. Er ikke fundet på Fyn efter 1986. Der er kun enkelte fund fra Jylland og ingen senere end 1950.

Dens levested er skove med rigelige bevoksninger af almindelig gedeblad (kaprifolium). Flyvetid først i juli til først i august. Den bedste tid er som regel den 2. uge i juli. Larvens foderplanter er almindelig gedeblad (Caprifolium pericyclemum) og sjældnere dunet gedeblad ( L. xylosteum) eller snebær (Symphoricarpos rivularis).

Kilde: Michael Stoltze: Sommerfugle i Danmark 1997

foto Hannenove skov, Falster, Juli 2007: grethe bachmann

No comments: