Thursday, September 4, 2008

Lille Vildmose og Storbonden



I Lille Vildmose er et fantastisk projekt igang. Når det er færdigt vil man kunne gå en lang tur over højmosen på gangbroer og se området fra udsigtspunkter og tårne.



Det specielle miljø og de få plantearter afgør hvilke dyr, der lever på højmosen. Engpiberen, regnspoven og tranen yngler i Lille Vildmose. Desuden flyver tårnfalken og mosehornuglen omkring på udkig efter føde, og ind imellem kommer krondyr og rådyr frem fra skov og krat for at græsse. Ved små vandhuller myldrer det med guldsmede og andre vandinsekter, og over mosen flakser sommerfuglene – hvoraf moseperlemors-sommerfuglen, moserandøjet og bølleblåfuglen kun findes i større antal på højmoser.


Moseperlemorsommerfugl /Cranberry Fritillary
Boloria aquilonaris

For yderligere informationer se: Lille Vildmose.
Det er Danmarkshistoriens største og dyreste fredning, Lille Vildmose i Østhimmerland - den er til gavn og glæde for os allesammen og for den uvurderlige og sårbare flora og fauna i det store naturområde.

Selv om alt er vedtaget ved lov, kan der opstår besværligheder ved gennemførelsen af naturprojekter. Det måtte Aalborg Kommune sande. Danmarks Naturfredningsforening fortæller i Natur og Miljø nr. 3/september 2008, at en nordjysk industrilandmand fik mere end 2 millioner kroner i erstatning for at lade være med at sprede gødning, bruge sprøjtegifte og så på sine arealer nær udkanten af Tofte Mose. De tidligere tørvemarker, der kaldes Smidie Fenner, skal nemlig genoprettes til våd mosenatur. Alligevel lod landmanden maskiner køre ud i området klos op ad Tofte Mose, der er en af Nordeuropas bedst bevarede højmoser, hvorefter der blev spredt gødning og sået.

Aalborg Kommune har nu meldt landmanden til politiet og påbudt ham at høste de ulovlige afgrøder. Desuden skal han støvsuge de øverste centimeter af arealerne væk for at fjerne de for højmosen yderst skadelige rester af gødning. Men industrilandmanden har nægtet ethvert samarbejde med myndighederne. Derfor vil kommunen selv høste og rydde op hvorpå storbonden vil få tilsendt en regning på godt 150.000 kroner for arbejdet.

Kilde: Natur og Miljø nr. 3, september 2008.

tekst : grethe bachmann
foto juli 2008: grethe bachmann

No comments: